Oct 20, 2020

Разболях се от COVID-19 - Сега какво?

English version

Бележка на автора: Моля, споделете това ръководство. Това е информацията, която ми се иска да имах, когато се разболях от COVID. И сега е още по-важно когато болниците отказват пациенти. Той е проверен от двама лекари специалисти, които работят с болни от COVID пациенти в болници, и включва информация, която не всички общопрактикуващи лекари имат.

Дори при така наречените „леки“ симптоми преминаването през COVID беше тревожно и предизвикателно. Между прогнозите, теориите и политическите интереси всеки е експерт по COVID. Но когато се разболееш, осъзнаваш, че никой не говори за практичните неща, които могат да ти спасят живота (и да ти помогнат да се почувстваш, че имаш контрол върху излекуването си).

Вече съм в по-добра форма, все още се възстановявам с продължителна кашлица и някои белодробни “петна”, които трябва да лекувам, за да избегна фиброза. Въпреки това считам, че съм късметлия. Не заради чист късмет или заради моята възраст, ниво на фитнес, добро здраве. Не защото съм здравеняк, който прави лицеви опори всеки ден. Имам късмет, защото се разболях точно преди втората вълна, когато лекари на първа линия в болниците можеха да ме посъветват. Това ми позволи да предприема правилните действия,

За това бих искал да споделя всички тези съвети с вас.

Какво покрива това ръководство:

ОТКАЗ ОТ ОТГОВОРНОСТ: Консултирайте се с лекар за вашето лечение, особено по отношение на каквито и да е лекарства. Има много усложнения, които само лекар може да ви помогне да избегнете, а самолечението може лесно да причини повече вреда, отколкото полза. Например аз станах целия лилав от моите антибиотици. Можеше да бъде и по-лошо.


Кратка версия

Да си дадеш най-добрите шансове означава да започнеш превантивно лечение, така че да не се нуждаеш от болнична помощ. Затова започнете лечението възможно най-скоро.

Голям риск при COVID-19 е, че се чувствате добре или имате само леки симптоми, но след известно време те бързо се развиват в критични белодробни проблеми. Така че “ще изчакам, пък да видим” е лош подход, тъй като най-лошите случаи често са точно защото лечението не е започнало през седмица 1. По-добре бъди предпазлив, отколкото съжаляващ.

COVID случаите стават критични по 3 начина:

 • Тромбоза (кръвосъсирвания в белите дробове). Срещу това се препоръчва дневна доза аспирин, възможно най-скоро.
 • ARDS (подуване на белите дробове). За това обикновено се предписват имуносупресори като азитромицин или кортикостероиди.
 • Изтощението кара тялото и имунната ви система да загубят борбата срещу вируса. За това е много важно да пестите енергията си. Използвайте парацетамол, за да поддържате температурата си ниска, тъй като високата температура прави тялото ви по-уморено. Изтощаването на имунната ви система е често срещан път към критични симптоми, а тя все още трябва да работи усилено, дори след като започнете да се чувствате по-добре. Спрете да работите сега!

Колкото по-рано започнете с тези лечения, толкова по-добре. Следните лечения, направени няколко пъти на ден, също помагат с по-лесното преборване:

 • промивки на носа и синусите, за да намалите количеството на вируса в тялото си
 • инхалации с пара, за да спрат образуването на лепкави секрети в белите ви дробове

Симптомите се променят бързо и често. Нормално е да имате няколко наистина тежки дни, а след това няколко добри, след това отново да се влошите. При мен треската беше последвана от силно гадене, което беше най-лошата част, след това още една седмица на ниска и висока температура. Не приемайте, че добри или лоши дни са значителна промяна в цялостното ви възстановяване.

Вместо да се тревожите за всяка малка промяна в симптомите, ключовите неща, които искате да измерите, са:

 • ниво на кислород в кръвта - вземете си пулс-оксиметър.
 • телесна температура - обикновен термометър
 • кръвно налягане - апарат за кръвно налягане

Тези измервания ще ви дадат повече сигурност за това дали сте добре или трябва да се обадите на линейка.

Тествайте се рано, за да можете да действате по-рано. Направете си PCR тест след втория ден на симптоми и не по-дълго от 5 дни след това.

Имате нужда от лекар, който да ви предпише някои ключови лекарства, за да избегнете усложнения. За съжаление, много българи откриват, че техните общопрактикуващи лекари не реагират или ги пренебрегват. Но по време на COVID добрите лични лекари са готови да ви напътстват, дори ако не сте техен пациент. Затова попитайте приятелите и колегите си за препоръки.

Целта е да поддържате имунната си система спокойна, за да не реагира прекомерно и да причини подуване на белите дробове. НЕ използвайте имуностимуланти.

Гледайте за 5 поредни дни без силни симптоми. Това е знак, че сте на път към възстановяване. Ако продължите да си почивате и продължите с процедурите, можете да бъдете спокойни, че ще се възстановите.

Ако сте в карантина с други, които нямат COVID, стойте добре изолирани от тях в собствената си стая, поддържайте циркулация на чист въздух и дезинфекцирайте мивката и плота в банята след всяка употреба.

След това направете скенер на белите си дробовею, дори да нямате белодробни проблеми. Увреждането на белите дробове често се случва тихо и без симптоми и е вероятно да остане хронично, ако не се лекува.

Добре е всички, които сте били в карантина с вас, да направят тест за антитела, за да сте сигурни кой го е прекарал и кой не.

Дайте си няколко седмици почивка, след като се почувствате по-добре, преди върнете към нормалното натоварване.


Какво да направите първо

Ще ги опиша по-подробно в следващите раздели, но за да започнете бързо, ето какво препоръчвам да направите:

 • Направете си PCR тест, ако още не сте го направили
 • Намерете опитен лекар, който да ви помогне
 • Наемете приятел за пазаруване по време на карантина
 • Оборудвайте се

Бърз списък за пазаруване

Приоритетно оборудване и лекарства

Това са нещата, от които ще се нуждаете веднага:

 • Аспирин, Парацетамол и Ибупрофен - и трите са необходими по различни причини
 • Антибиотик или алтернативен имуносупресор, предписани от лекар (Обадете се на всеки лекар, ако вашият не отговори.)
 • Пулсоксиметър и не забравяйте батериите. (Ако имате нужда от оправдание да си купите нов телефон или смарт часовник, някои имат вградени пулсоксиметри)
 • Термометър
 • Сироп за кашлица на основата на амброксол

Намаляване на вирусното натоварване

Те намаляват концентрацията на вируса в тялото ви, като му осигуряват по-лесна борба:

 • Изотоничен воден спрей за нос (300 мл или 2 бутилки) - не бъркайте със спрей със солена вода - това ще почне да щипе!
 • Гел за почистване на носа
 • Вода за уста (1L)

jХранителни добавки

 • Витамин D (капка или две на ден, приети с чаена лъжичка зехтин)
 • Добавки с цинк и селен
 • Разтворими магнезиеви добавки
 • Антиоксиданти - като боровинки
 • НЕ използвайте имуностимуланти. Искаме имунната ни система да бъде спокойна, а не превъзбудена.

Успокояващи лечения

 • Мед или сироп за гърло на основата на плодове, които намерих успокояващо след всички вдишвания
 • Пробиотик - от всички силни лекарства, трябва да предпазите стомашно-чревната флора, тъй като всичко това е трудно за стомаха ви
 • НЕ използвайте хапчета с активен въглен - той абсорбират лекарствата!

Как да си дадете най-добрите шансове

Един лекар ми обясни, че най-тежките случаи на COVID (смъртни или продължителни) обикновено са, защото пациентът е чакал твърде дълго, за да започне лечението, което дава на вируса време да работи тихо. Това обикновено е така, защото човекът чака твърде дълго, за да се тества. Представих си как всичките привърженици на конспирациите и корави момчета срамно клатят глави в болничното отделение.

Така че, на практика, нещата, които можете да направите, за да си дадете по-добър шанс, са неща, които премахват всякакви закъснения в лечението ви:

 • направете си PCR тест
 • свържете се с добър лекар, който има опит с лекуването на COVID

Направете си PCR тест

Колкото по-рано започнете с контрамерките, толкова по-вероятно е да оцелеете и да имате само „леки“ симптоми. Вирусът е в тялото ви и има преднина, но ако започнем лечението си навреме, ще стопим тази преднина.

Първата стъпка към получаването на лекарства изискващи рецепта е PCR тест. (Ако не можете да направите PCR тест, кажете на лекаря това и той ще ви помогне със следващите стъпки.)

Въпреки че получих резултатите си на шестия ден от симптомите, лекаря по-късно ми каза, че това е било достатъчно рано в моя случай.

Друг лекар ми обясни, че PCR тестовете са най-точни 1 или 2 дни след началото на симптомите, когато вирусът все още е активен в синусите и се съдържа в секретите. Един от проблемите с PCR тестовете е, че отрицателният резултат не винаги е правилен, така че си струва да се тествате отново, ако получите отрицателен.

Ако нямате симптоми, но се притеснявате, защото сте имали контакт с COVID болен, лекарите ви съветват да изолирате за 2 седмици и да изчакате симптомите да бъдат тествани. PCR тестът може да покаже положителен резултат след около 5 дни без симптоми, но отново те не са твърде надеждни, така че дори и с отрицателни, по-добре да останете в изолация и да се тествате отново в края, тъй като има много случаи, при които симптомите са започнали едва 2 седмици след контакт.

Важна забележка: Бях отхвърлен за тестване от голяма обществена столична болница, като ми казаха, че съм твърде млад (дори не ме попитаха на възрастта, може би защото съм толкова красив) и защото треската ми беше спаднала тази сутрин. Те чуха няколко от симптомите ми и просто ми казаха, че вероятно не е COVID. Отначало с облекчение чух това! Човекът, който прави триаж в главната спешна болница в столицата, ми казва, че просто съм пъзльо! Но преценката им беше грешна и тази грешка можеше да струва живота ми и да причини разпространение на толкова много други хора. За щастие проверих симптомите онлайн и тъй като губех чувството си за вкус (всичко започна да има метален вкус), отидох да си направя частен тест на следващия ден, само за да съм сигурен.

Не приемайте тяхната апатия или оправдания. Тествайте се рано. Това може да ви спаси живота или поне ще ви спести много нещастия. Да не говорим за хората около вас.

Докато сме натази тема, имах удобно и безболезнено преживяване при тестване в лабораторията Ramus в София. Нямаше опашка. Дружелюбни хора. Не усетих нищо. Получих резултатите си онлайн на следващата сутрин.

Докато 100 лева звучат много и всички имаме чувството за несправедливост, че правителството не помага финансово, в дългосрочен план си струва в за вашата безопасност и спокойствие.

Намерете опитни лекари

Ще ви е необходим лекар, който да ви предпише лекарства, първо, защото стандартните лекарства изискват рецепта, и второ, защото има много други здравословни фактори, които трябва да проверят, за да предпишат правилните неща (алергии, разширени вени и много други здравословни състояния изискват специфично внимание.)

Официалните канали не ми осигуриха никаква медицинска подкрепа, така че първото нещо, което препоръчвам, е да си намерите лекар с опит в COVID или поне да сте в крак с последните събития.

Не губете време. Започнете да уведомявате хората, че имате COVID, и разпитвайте за хора, които са имали COVID или имат добър и отзивчив личен лекар. Вземете техните телефонни номера и им се обадете. Попитайте измежду другото какви научни статии за COVID са намерили за полезни напоследък, за да видите дали се държат в крак с новата информация.


Какво да очаквате

„Нормални“ симптоми на COVID

Симптомите ми започнаха със замайване чувство на треска, но други хора започват с кашлица или възпалено гърло. В моя случай симптомите се появиха бързо и силно. Точно след обяд почувствах започваща настинка. Четири часа по-късно се потях в чаршафите с температура от 38 градуса и симптоми на пълна треска. Този вирус удря бързо. Отведе ме директно в леглото, без да каже и дума.

Това, което се счита за „лек“ COVID, всъщност беше наистина интензивно за мен, що се отнася до обикновения грип. Със сигурност е по-лошо от всеки грип, който съм имал, и бих го сравнил повече, когато имах инфекциозна мононуклеоза и салмонела. Висока температура, болки в тялото, силно главоболие и болки в ушите, изпотяване, повръщане, диария, понякога всичко наведнъж. Беше като отвратителен спорт за издръжливост, който никой никога не трябва да гледа по телевизията. Сериозно беше изморително. Просто исках да свърши. На няколко пъти на влизане в банята така ми се завиваше свят, че просто лягах върху хладните плочки.

Високата температура беше придружена със силни кошмари и делириум. Понякога не бхя сигурен какво съм сънувал и какво всъщност се е случило. Забелязах, че започнах да сънувам стресиращи сънища (което не се е случвало от няколко години, откакто започнах да медитирам редовно). Това беше съзнанието ми, което се опитва да осмисли стреса, под който беше тялото ми. Смътно си спомням, че започнах да гледам „Стар Трек“ и развивах критики и теории, сравнявайки Deep Space Nine с Discovery. Очевидно си губех разсъдъка.

Най-високата ми температура спадна след 2 дни, но треските все се връщаха. Казаха ми, че тези заминаващи връщащи се симптоми са нормални. За около седмица температурата ми варираше между 35,5 и 39 градуса по Целзий, но всеки ден имах поне няколко часа почивка, в които се чувствах предимно по-добре.

Загубих забележимо количество мускулна маса през първите няколко седмици - хората коментираха колко кльощав съм станал след това. (И точно когато най-накрая станах достатъчно силен, за да правя сериозните йога пози от видеоклиповете в Youtube!)

Спях много. През първата седмица спях по 14-18 часа на ден, а през втората седмица, дори когато се чувствах по-добре, все още спях около 12 часа на ден. Тялото ми все още се бореше с нещо и усещах колко важен е сънят, защото се чувствах по-силен първоначално когато се събудех сутрин.

Нещата сякаш се оправяха за няколко дни, после се влошаваха за няколко дни.

От начало всичко това беше много тревожно. Добрите дни означаваха ли, че се оправям, или лошите дни означаваха, че вирусът печели? “Вирусите правят подли вирусни неща, мислех си, особено този.”

Това, което ме накара да се почувствам по-добре, беше, когато един лекар обясни едно правило: след 5 дни “стабилност” без никакви активни симптоми, тогава сте на път за възстановяване.

Пътят от „леки“ до „критични“ симптоми

Досега може да ви е минало през ума, че COVID може да се окаже наистина лош за вас. Ако сте болни, може и да ви е минало през ума, че въпреки че шансовете ви за оцеляване може да са високи, може и да не са. Може би това е кря. На мен ми отне няколко дни, за да свикна с тази идея, но забелязах, че много хора около мен се чувстват изключително некомфортно когато учат, че съм се разболял.

Мисля, че всеки се справя с идеята за сериозна болест по свой си начин. Някои хора бяха насърчителни, мобилизираха се предложиха помощ. Някои близки хора реагираха с емоджи еквивалент на потупване по гърба или казаха неудобно учтиви неща и се отдалечиха. Вероятно ще бъдете изненадани. Вашият заклет враг от квартала може да започне да ви носи пресни домати и да ви изхвърля боклука.

Но това е сериозно. Това е буквално живот или смърт. Така че е разбираемо, когато хората говорят около статистиките и медицинските неща с непряк език, дори лекарите понякога. Почувствах се по-добре, знаейки срещу какво се изправям, затова намерих за полезно и освежаващо да говоря директно за това. Така че това ще направя тук.

Типичният път на COVID е, че той започва с грипоподобни симптоми (или понякога само с кашлица, понякога просто умора или световъртеж, понякога ниско кръвно налягане и чувството, че ще припаднете) през първата седмица, а към втората седмица, прогресира в белите ви дробове, където може да бъде смъртоносен. В белите ви дробове може да блокира способността ви да приемате кислород по няколко начина: изтощение, ARDS и тромбоза.

Единствената ви работа сега е да не позволявате на тези неща да се случват. Ето как.

Изтощение

След като написах тази статия и помолих лекарите си да я прегледат, един посочи, че изтощението всъщност е наистина сериозен път към критичните симптоми:

„Видях много хора с COVID-19, които бяха тествани рано, но поради домашното лечение (понякога дори в болница) те се влошиха доста бързо и най-лошото е, че нивото на хипоксия и дихателна недостатъчност не винаги съответства на симптомите. Понякога единственият симптом на сериозна дихателна недостатъчност при пациенти с COVID-19 е екстремната умора и изтощение и няма кашлица, треска, диспнея или други симптоми на дихателен дистрес.”

След като го преминах, разбрах, защо възрастните хора и по-малко здравите хора по-трудно се справят с това, защото е толкова изтощително.

Сега разбирам и защо лекарите ми казаха да спра да работя и просто да си почивам цял ден. Дори когато усещах облекчение от симптомите в добри дни, тялото ми все още се бореше. Бях само малко уморен и замаян, така че чувствах, че мога да направя нещо, като например да помогна за чистенето или да отговоря на имейли. Но правенето дори на тези дребни неща напълно ме повали няколко часа по-късно. Само защото симптомите се подобряват и се чувствате по-добре, не означава, че тялото ви не работи усилено.

Важно е да приемате лекарства, които помагат на тялото ви да работи по-малко. Парацетамолът е ключово лекарство, защото активно поддържа ниската температура. Избягването на треска ви помага да спестите енергия и предпазва имунната ви система да премине към свръх реакция.

Гледайки назад виждам, че сутрешната ми рутина, в която се принуждавах да пия вода и студени кърпи, за да смъкна температурата, ми даде малко почивка и ми помогна да имам сили да се боря.

Трябва да помогнете на тялото си да има по-малко работа, защото това може да е дълъг маратон. Поемете дълбоко въздух и приемете това, след това бъдете щастливи, че не се налага да се занимавате със шефа си или с семейни отговорнисти и най-накрая можете да гледате всички тези предавания в списъка ви в Netflix.

ARDS

ARDS е изискана докторска реч, която всъщност означава, че белите ви дробове се подуват, което затруднява вдишването и издишването и затруднява преминаването на кислород през белодробните мембрани към кръвта.

Ако някога сте имали подут лакът или пръст, помните колко трудно беше да ги огънете. Това се случва с ‘балона’ на белите ви дробове, така че представете си, че се борите с това съпротивление с всеки дъх. Всъщност дробовете ви не приличат толкова на балон, те са пълни с малки гънки вътре, през които кислородът преминава към кръвта ви от другата страна. Но ако са подути, те се запушват от подуването.

Проблемът е, че отокът всъщност се причинява от имунната ви система, бореща се с инфекцията, а не от самия вирус. Така че реакцията на имунната система е която причинява критичните проблеми с дишането. (Това е една от причините, поради които мъжете са по-засегнати. Подобно на някои други части на тялото ни, имунната ни система може да реагира прекалено на в неудобно време.)

Така че тази реакция на имунната система, която води до подуване на белите дробове, е което искаме да избегнем. Точно за това типичното лечение на COVID (от октомври 2020 г.) е превантивно да се намали шанса от такъв отток. За да го спрем, трябва да поддържаме имунната си реакция „спокойна“. Типично лечение е да се приема определен антибиотик, който намалява реакцията на имунната система. В моя случай това беше азитромицин. След няколко дни получих алергична реакция към антибиотика, така че вместо това ми предписаха кортикостероиди. (Дозите ми също се основаваха на куп въпроси, зададени от лекаря: тегло, височина, възраст, ниво на физическа форма, в какво бях облечен и т.н. Ето защо трябва да говорите с лекар за лекарствата!)

Рентгенолог, работещ с COVID пациенти, обясни, че в белите дробове могат да се появят „петна“ (виждащи се на скенер), които се влошават в рамките на часове. Тези петна са секрети, подобни на лепило, които блокират приема на кислород. Така че най-добре е да сте предпазливи и да отидете в болница или да се обадите за линейка, преди нещата да станат сериозни и да няма достатъчно време.

Когато гледате статистиката за „критични“ случаи, това са случаи, когато пациентът се нуждае от помощ за да диша.

Тревожният аспект на това, докато сте у дома, е, че белодробните симптоми могат да се проявят внезапно и може без никакви проблеми с дишането, да се стигне до нуждата от интензивно отделение в рамките на часове - нещо, което те наричат ​​„срив. ”

Ето защо има някои спорове относно броя на хоспитализираните хора. В много случаи пациентът трябва да бъде наблюдаван по-внимателно и да е близо до интензивно отделение, ако внезапно се нуждае от него. Ето защо някои хора са в болницата, но не и в реанимацията или на респиратор.

Друг лекар ме посъветва:

„Като цяло трябва да се внимава и не трябва да се отлага дори при лек дихателен дискомфорт. В момента, в който имате определени болки или драскания в трахеята, трябва да отидете в болницата.”

Това ме караше да гадая всеки път, когато имах болка или дракане в гърлото. Какво емоционално влакче на ужасите.

По-късно бях посъветван да си взема устройство, наречено пулс-оксиметър, което дава ясно отчитане на нивата на кислород в кръвта за секунди и ви дава спокойствие. Иска ми се да имах това устройство от първия ден, тъй като щях да съм много по-спокоен, знаейки, че мога постоянно да проверявам нивата на кислород в кръвта си, за да знам със сигурност дали трябва да се обадя на линейка или не.

Казаха ми, че ако след няколко дълбоки вдишвания кислородът ми (VO2) не може да се повиши над 94%, е време да се обадя на спешна помощ и да отида в болница.

Тромбоза

Другият начин, по който COVID блокира белите дробове от попадане на кислород в кръвта, е тромбоза. Това са малки кръвни съсиреци във вените, а в случай на COVID - в малките капиляри на белите дробове. Кръвните съсиреци пречат поемането на кислород в кръвта през стените на белите дробове.

Оказва се, че това е много по-лесно да се предотврати. Типичното лечение за това е приемането на пълна доза аспирин всеки ден, започвайки веднага след като симптомите започнат. Аспиринът разрежда кръвта ви и разгражда кръвните съсиреци. Дори е добра идея да започнете с аспирин, преди да сте направили своя PCR тест, само за спокойствие и ранна реакция.

Внимавайте за подуване на ставите. Ако имате такова, това е признак на тромбоза и трябва да се обадите на лекар.

Официална подкрепа в България

Много страни имат резерви към своята здравна система. Разболях се от COVID, докато живеех в България, чиято здравна система, силно засегната от корупция, липса на финансиране и апатия.

Отне ми време да намеря достъп до добри лекарски насоки. Добре, че тук има много добри лекари. Просто трябва да ги намерите сами.

От личен опит разбрах, че няма официална медицинска подкрепа от официалните канали за справяне с паднемията. Няколко дни след като получих положителния си PCR тест, ми се обади общински администратор, който отговаряше за налагането на карантина. (От лабораторията ми казаха, че ще се обадят, но погрешно предположих, че това ще бъде, за да ми предложат медицинска помощ.) Те не говореха английски, така че разговаряха с жена ми. Трябва да кажа, че те бяха най-приятните и учтиви бюрократи, които съм срещал за 7 години в България. Те бяха първите, които дори бих описал като грижовни. Но - те все още бяха бюрократи, натоварени с налагането на карантина, което всъщност означава да подпишете документ, обясняващ елементарната хигиена и че разбиране наказанието за нарушаване на карантината. За медицинска подкрепа бях сам.

Публичните телефонни номера за подкрепа при COVID бяха или заети, или отговаряха администраторите, които ни дадоха телефонния номер на официалния епидемиолог, който обаче винаги даваше зает сигнал не отговаряше на пропуснати повиквания.

Личният лекар на съпругата ми беше единствената ми възможност от начало. Свързахме се с нея преди PCR теста ми и тя не изглеждаше особено притеснена, предлагайки само рецепта за антибиотици, „ако ми се иска да действам рано“. Също така стана ясно, след като говорих с други лекари, че не всички общопрактикуващи лекари в страната следят актуалната информация за лечението на COVID.

Има добри лекари, просто трябва да бъдете инициативни и да ги търсите сами. Бюрокрацията е претоварена и апатична, както бихте очаквали от всяка държавна служба тук. Това беше класическият случай на: „това не е наша отговорност, защо не опитате този друг отдел.“. Така че, мисля, че от вас зависи да намерите добър лекар чрез вашите собствени контакти. Добрата новина е, че лекарите, които активно четат и се държат в течение, обикновено са доста отворени да помагат на хората с COVID, дори ако официално не са техни пациенти.


Домашни грижи и карантина

Проследяване

За да следите състоянието си, ще ви трябват 2 устройства:

 • Пулс-оксиметър. Има толкова много пъти, когато ще се притеснявате, че нещата се влошават, и не сте сигурни за този или онзи сърбеж или болка и дали трябва да се обадите на линейка или да отидете в болницата. Пулс-оксиметърът ви дава незабавно отчитане на нивата на кислород в кръвта ви, така че е най-добрият, най-ясен и най-ранният начин да разберете дали нещата вървят над зле и трябва да потърсите професионално болнично внимание. Добрите (имайки предвид точните) са около 80-120 лева. Нашите взехме от магазин за медицински консумативи близо до Пирогов, но можете да ги намерите и онлайн. Казаха ми, че ако четенето ми падне под 94%, е време да се обадя на 112.

 • Термометър. Полезно беше да имам термометър, за да проверявам постоянно променящата се температура и да реагирам съответно.

Ако искате да бъдете особено внимателни, можете да вземете и уред за измерване на кръвното налягане. (Не го направих, но лекарят каза да внимавам за високо или ниско кръвно налягане.)

Управлявайте треската

Имах треска, започваща и спираща за около седмица. Отново лекарите обясниха, че поддържането на ниската температура е важно, за да се запази енергията. Но също така високата температура означаваше силна реакция на имунната система и твърде силна означава, че подуването може да започне.

Използвах Fervex или парацетамол, когато температурата ми надхвърли 38. Междувременно ибупрофенът беше полезен за намаляване на подуването на синусите и при главоболието, болките в гърлото и ушите.

Държах мокра кърпа за ръце в чиния до леглото и охлаждах главата и врата си с нея. Веднъж на ден, като се принуждавах да стана и да изпия значително количество вода, успявах да смъкна температурата за малко.

Моите лекарствени и ежедневни режими станаха малко сложни за запомняне, докато бях в мъглява треска, но направих няколко списъка, които да ми напомнят: един за когато се събудя, още един за след обяд и един на залез. (Спяйки толкова много, позицията слънцето беше по-лесна за ориентиране.)

Ибупрофен (да не се приема в рамките на 2 часа след парацетомол) е противовъзпалително средство и е полезно при главоболие и подуване на синусите.

Също така ежедневното разтягане, дори за минута или две, наистина помогна за намаляване на болките в краката и кръста. Докато стоите прави или седите с меко изпънати крака, просто посегнете към пръстите на краката си и сгънете коленете си, за да преместите разтягането към долната част на гърба или задната част на бедрата (според нуждите). Наистина ми се иска да се бях сетил за това по-рано. Наистина помогна за намаляване на болката.

Намаляване на вирусното натоварване

Промивах си синусите 2 или 3 пъти на ден. Те го наричат „намаляване на вирусното натоварване“, което на практика означава почистване на слузта, съдържаща вируса. Така че буквално тялото ви да трябва да бори по-малка бройка от вируса. Предполагам, че първо се размножава в носа и устата ви.

Три пъти на ден пръсках изотонична вода в носа и в задните си синуси, издухвах носа си и след това вдишвах носния гел и го масажирах. Това помага да успокоите синусите си, след като ги почистите, а също така улавя и убива някои от вируса.

След това измивах зъбите си и правех гаргара с вода за уста, за да прочистя задната част на гърлото си.

Пиенето на билков чай беше полезно за дробовете ми. Също така сиропа за кашлица ме предпазваше от началото на първите 2 седмици.

Правех и инхалации с пара, с лайка, борови връхчета и сода бикарбонат. Първата седмица, два пъти на ден и после веднъж на ден когато симптомите ми се облекчиха. (Месец по-късно все още ги правя за лечение на кашлицата и белите дробове.)

Внимавайте да не се изгорите. Оставете водата да се охлади малко, защото дори леко изгаряне в белите дробове ще ви накара да не сте сигурни дали болката е от COVID или изгарянето. Идеята е просто да поддържате дихателните си пътища чисти и да спомогнете за освобождаване на натрупването на слуз в белите дробове.

Почистване

Удивително е, че жена ми не се разболя, въпреки че беше в карантина с мен в малък апартамент и се грижеше за мен. (Потвърдено с отрицателен PCR тест и тест за антитела.) Може би е била някак резистентна. Може би защото е силна българка, която не приема глупости от никого, особено не и COVID от съпруга си. Но е възможно това да се дължи и на това колко добре почиствахме и контролирахме нашето пространство.

Аз останах в спалнята, а тя остана в хола, спяща на дивана. Прекарвахме може би по 15 минути в една и съща стая, няколко пъти на ден. Нямахме физически контакт. Много романтично. (Жена ми предложи да гледаме един и същ филм от различните ни стаи, но по някаква причина исках само да гледам „Стар Трек“.)

Прозорците стояха отворени, за да се поддържа циркулация на чист въздух. Това означаваше да спим с отворен прозорец и понякога включен радиатор.

На всеки два дни почиствахме изцяло всички подове и повърхности в апартамента, сменяхме чаршафите и изпирахме цялото пране.

Използваните носни кърпички се хвърляха директно в найлонова торбичка до леглото и се изхвърляха всеки ден.

Задържахме дезинфекциращ спрей с белина върху плота на банята, за да мога да дезинфекцирам мивката и плота всеки път, когато използвах банята.

Имаме 3 котки. Една медицинска сестра беше казала на жена ми: „Имате котки? Няма начин да не се разболееш и ти.” И все пак, успяхме някак. Държахме котките разделени. Малкото коте беше с мен, защото реши, че съм му майка, а другите две бяха при съпругата ми. Не им позволявахме да се движат много между стаите, дори обособихме отделни котешки тоалетни. Мисля, че почистването на повърхностите в банята помогнаха за предотвратяване на котките (стъпвайки навсякъде) да разнасят вируси из апартамента.

Някъде четохме, че мога да бъда заразен до 8 дни след последните ми активни симптоми, така че останахме да живеем така дотогава. Две седмици.

Организирайте приятели за пазаруване

Изберете един или двама надеждни приятели, които да ви помогнат. Помолете ги да бъдат на разположение, за да ви помогнат през цялата карантина. Когато сте затворени вкъщи и се притеснени, не искате непрекъснато да молите различни хора да ви побератв графика си и да се притеснявате, когато забравят.

Имахме късмета да имаме 2 надеждни приятели в квартала. Помолихме един да прави покупките от аптеката (кратки пътувания, но често спешни, тъй като първоначално не знаехме от какво се нуждаем) и един за хранителни продукти (по-дълги пътувания, но не спешни, след като се запасихме добре).

Също така ми беше трудно да започна да планирам занапред. Толкова бях свикнал да слизам до магазинчето пред блока, когато имах нужда от нещо. И така, за да спестим време, направихме едино голямо пазаруване и се натоварихме със седмици храна, почистващи материали, допълнителна тоалетна хартия, паста за зъби, шампоан, сапун … допълнителна бутилка от всичко, за да не се налага да пазаруваме за нещо, което забравихме, че ни свърши.

Храна

Лекарите препоръчват „силни“ храни, пълни с хранителни вещества, типични неща, когато сте болни.

Ядяха ми се храни с високо съдържание на протеини, пресни зеленчуци и салати.

Полезен съвет - вземете храни, които са лесни за приготвяне. Неща, които можете просто да хвърлите във фурната, като замразена риба, картофи и т.н. или лесни неща като омлети, сандвичи и супи. С всички допълнителни почиствания и домакински неща и емоционалните аспекти, които ви уморяват, ще искате лесни, предварително приготвени ястия.

Уверете се, че пиете много вода. Открих, че понякога трябва да се насилвам да пия вода, но бях щастлив, че го правех, защото това помагаше за намляване на треската. Поне за мен ежедневните ми почивки от треската често идваха след събуждане и пиене на 500 мл вода.

Ядях много плодове. Праскови, ябълки, каквото и да е с вода и фруктоза ще ви помогнат да сте хидратирани, енергизирани и ще помогнете на храносмилането.


След това

Карайте го леко

Чувството за подобряване беше такова облекчение, както физически, така и емоционално. Затова исках да започна живота си отново, да се върна към сутрешната си йога и към моите проекти.

Но лекарите ми казаха да го давам много лесно и да не започвам отново. Отначало не си давах сметка колко килограми съм загубил и колко сън все още ми е необходим. Връщането на работа щеше да забави възстановяването ми, затова останах в леглото и се върнах към рутината с книги, филми и дремки. Дори тогава ми отне още няколко седмици, за да си възвърна нормалната физическа сила и капацитет. Дайте си време.
Направете скенер на белите дробове

Направете “CТ” за белите дробове

В моя случай развих тези белодробни петна, без никога да съм изпитвал проблеми с дишането - просто лека кашлица, която започна в края на втората седмица.

Един приятелски настроен лекар ме убеди да си направя скенер. Мислех, че кашлицата е много лека, така че не смятах, че е необходима, но той посочи, че това не означава нищо. Вътре може да е съвсем различна история. И беше. Имах много петна. Той ме извади от скенера и ми каза: „Не си чист, приятелю.“

И така, продължих с парните инхалации всеки ден.

Дори след месец забелязвам, ако пропусна ден, се натрупват много секрети - и това е лошо, защото те могат да станат трайна фиброза, ако не се лекуват.

Антитела и прегръдки!

След карантината си направих тест за антитела (за имунитет) и от резултата ми беше казано, че би трябвало да имам няколко месеца имунитет. Просто трябва да проверявам антителата си редовно, за да съм сигурен. Казаха ми, че този брой се променя много в зависимост от човека, така че е добре да се тествате. (Това е стандартен кръвен тест, а не PCR тест и струва 21 лева.)

Жена ми също се тества, за да е сигурна. Като се има предвид, че бяхме в малък апартамент за цялата карантина, бяхме почти сигурни, че тя трябва да е била безсимптомна или някак устойчива. Добре, че се изследва, тъй като сега знаем, че тя няма антитела и все още е под риск. (Така че сега правя всички пазарувания.) Във всеки случай, всеки, с когото сте в карантина, трябва да се провери за антитела, за да разбере дали е бил изложен или не.

Търся да дарявам кръвна плазма, тъй като тя може да се използва за създаване на профилактично лекарство за лекари и работници от първа линия. Също така разглеждам доброволчеството на места, където хората с имунитет могат да бъдат полезни.

Малко е странно да се върнеш в света и да изживееш пандемията с имунитет. Въпреки че е по-спокойно и по-малко заплашително, едно от най-хубавите неща е да се срещнеш с приятели и вместо да си махате от разтояние, да се прегърнете!

Едно голямо благодаря!

Лекарите, които ми помогнаха и прочетоха това ръководство, искат да останат анонимни, понеже говоря също толкова откровено за проблемите на институциите и управлението. И все пак, благодаря на д-р И и д-р П за техните грижи и съвети и за проверката на станията преди публикуването и за това, че отделиха време след дълги дни на работа, да помомогнат и за моето здраве.

Не съм лекар, но ако имате въпроси, моля, мишете ми и ще направя всичко възможно да отговоря на тях. Моят имейл е me @ salim virani .com (премахнете всички интервали).

Ако имате някакви корекции или нещо, което да добавите към това ръководство, моля, свържете се също.

Желая ви сила, късмет и стабилно възстановяване.

What am I up to these days?

I’m a new parent, and prioritising my attention on our new rhythms as a family. I’m also having fun with slow creative pursuits: making a few apps, writing, etc.

Work-wise, I’m trekking along at a cozy pace, with a few non-exec, advisory roles for cryptography and microchip manufacturing programs.

In the past, I've designed peer-learning programs for Oxford, UCL, Techstars, Microsoft Ventures, The Royal Academy Of Engineering, and Kernel, careering from startups to humanitech and engineering. I also played a role in starting the Lean Startup methodology, and the European startup ecosystem. You can read about this here.

Contact me

Books & collected practices

 • Peer Learning Is - a broad look at peer learning around the world, and how to design peer learning to outperform traditional education
 • Mentor Impact - researched the practices used by the startup mentors that really make a difference
 • DAOistry - practices and mindsets that work in blockchain communities
 • Decision Hacks - early-stage startup decisions distilled
 • Source Institute - skunkworks I founded with open peer learning formats and ops guides, and our internal guide on decentralised teams